Hej!
Vi heter Erica och Nellie.
Vi är två vänner med olika bakgrunder och olika bagage. Men en sak som vi har gemensamt är att vi båda har växt upp i ett samhälle präglat av psykisk ohälsa.

Den psykiska ohälsan har funnits med i våra liv sedan tidig ålder. Nellie växte upp bland tablett- och drogmissbruk, medan Erica såg sin mamma och storasyster kämpa mot depression och självmordsförsök. Såklart påverkades vi av detta och mådde inte alls bra. Istället för att söka eller ta emot egen hjälp försökte vi hjälpa våra anhöriga. När vi sedan växte upp var det ingen hemlighet att många unga i vår omgivning mådde psykiskt dåligt. Alla visste men det var ingen som egentligen pratade om det.

Under två år var det sex människor som tog sitt liv i samhället där vi bodde. Vi såg närstående och anhöriga drabbas och hur ett helt samhälle kunde påverkas av en sjukdom som idag ökat med över 100% bland unga. När Nellies nära vän tog sitt liv fick vi nog. Erica skickade 2017 in en anmälan till Justitieombudsmannen som uppmärksammades av många och på den vägen började vår resa. Vi fick chansen att spela in en miniserie, Aldrig ensam, tillsammans med Sveriges röster. Efter det har vi träffat politiker, skolelever, föreläst och hållit en gala tillsammans med Sebastian Stakset.

Vår ambition är att psykisk ohälsa ska sluta vara präglat av tabu och att människor vågar börja prata och berätta hur de mår. Vi vet att det finns en väg ut ur psykisk ohälsa. Ingen ska behöva ta farväl av sin närstående, bekant, familjemedlem, anhörig eller kompis för att denna valt att avsluta sitt liv alldeles för tidigt.

Här kan du se miniserien – Aldrig ensam.

http://www.sverigesroster.se/aldrig-ensam