Det som vi ofta glömmer ,eller rättare sagt ofta blundar för, är manlig depression!
Den finns helt enkelt inte.
Fast om vi stannar upp och tänker till lite, så gör den det precis som för vem som helst så gör den även det för oss män!
Jag vet själv, har varit där många gånger förut, och kommer till stunder i livet då jag fortfarande upplever detta.
Vad jag mötts av många gånger under dessa kämpande, dystra, mörka och ensamma perioder fyllda av sorg och oro men även rädsla, är ett overkligt bemötande av andra människor.
Ett bemötande där dem inte tycks ha någon som helst förståelse för vad jag går igenom ”just nu”.

Vi kan börja med några exempel på vad människor runt omkring ”mig” brukar säga.
1. Ryck upp dig!
2. Vad har du att må dåligt över ?
3. Det finns dem som har de värre !
4. Ta det som en MAN!
5. En riktigt man kan väl inte må dåligt ?
6. En riktig man gråter inte !
7. Var inte en mes !

Detta var några av dem enligt mig fruktansvärda exempel på vad man kan få höra under dessa perioder av depression som ”Man”. Vi män ingår i den normen av båda könen, män gråter inte, män visar inte hur han mår och speciellt mår inte vi män dåligt. Vi män anses vara dem starka och relativt stabila, men även vi faller! Och precis som alla andra kan vi falla så hårt, att vi inte orkar ta oss tillbaka upp igen.
Jag vet att vi män gärna gömmer våra känslor, vi hindrar oss själva från att släppa taget och gråta.
Vi vågar inte, men vet du vad?
Jag lyckades tillslut släppa taget och jag vet att du också kan göra det!
Jag har aldrig mått bättre i hela mitt liv ända sedan den dagen inträffade mig.
Varför? Jo jag var helt enkelt trött på att gömma mina känslor för vad normen säger.
Vi män, unga män måste hjälpa varandra att (VST) Våga Släppa Taget.
Jag vet att detta låter skrämmande för många unga killar och män men jag måste berätta. Jag vill berätta lite om min bakgrund till min depression och hur jag kom ur det. Var inte orolig, var inte rädd, men framförallt var inte rädd för vad dina vänner ska säga eller tycka. Berätta för dem precis hur det ligger till, jag lovar dig att kanske inte alla dina vänner kommer förstå, men du kommer garanterat att möta någon som förstår dig, för de går igenom samma sak!  Där har du någon du kan prata med allt om, och i sin tur kommer du kunna hjälpa honom.
Tillsammans är vi starka och tillsammans med Gud är vi oslagbara.
Lägg allt åt sidan vad alla har sagt till dig hela tiden om hur en man ska vara. Vet du vad jag har lärt mig hur en man ska vara. Jo, en man gråter, en man som är stark han visar sina känslor utåt, för alla, till alla och med alla!
Glöm inte bort att du betyder allt, du är perfekt precis som du är oavsett vad du går igenom. Lägg allt som alla andra tycker och säger allt det negativa åt sidan, för det betyder ingenting just nu! För du är perfekt ! Gud älskar dig.

Att komma ifrån sin depression är aldrig enkelt och du likväl som jag kommer uppleva de fler gånger under livet, men du kommer kunna lära dig hantera det! Du kommer även börja lära känna dig själv mycket mer.
Jag kommer att berätta lite nedan hur jag kom ur detta mörker så kom ihåg, du kommer och kan också lyckas!

Mitt liv bestod mycket av kriminalitet och missbruk, som många vet leder detta också till en djup depression. Men depression kan också komma från ett brustet hjärta! Det blir så av allt man ser, hör och även gör. Allt blandas och dyker upp vid olika tillfällen efter man slutat med allt som ständigt gör sig påmind. Det kan vara allt från filmen på tv’n, till en viss musik , ja i princip vad som helst .
Jag bad Gud att hjälpa mig flera gånger under denna period utan något som helst svar eller hjälp, så blev jag skeptisk till hans existens. I januari detta året började min resa som troende, jag visste att Han fanns men tvekade just för de kändes som Han inte fanns för mig när jag behövde Honom som mest. Men Han var där, alltid var Han där och vakade över mig.
För jag skulle egentligen inte levt idag om det inte vore för Honom!
Jag började följa med till kyrkan och jag vill faktiskt ta upp en person i detta för hon har inte bara förändrat hela mitt liv utan hon är också min underbara fästmö Jessica Johansson så ett stort tack till dig älskling. Det är tack vare henne som jag gick till kyrkan min första gång och fick ett möte som har förändrat hela mitt liv. Det var mitt första möte med Gud!
Jag kan inte förklara med ord vad jag fick uppleva den dagen, mer än att jag kände en stor känsla av eufori, kärlek och värme. Jag kände mig hemma! Gud har hjälpt mig så många gånger ända sedan mina första steg mot Hans rike !

Du kanske precis som jag har bett flera gånger utan Hans svar, men ge inte upp hoppet i tron på Gud att han har övergivit dig. För Gud är alltid med dig oavsett vad du går igenom.
Tappa inte tron, tappa inte ditt hopp.
För Gud älskar dig !

/Stefan Isendahl